God oppvarming er viktig!

God oppvarming er viktig!

Arbeidshunder, jakthunder, brukshunder og vanlige familiehunder utsettes ofte for store, plutselige påkjenninger, det være seg i tjeneste eller i heftig lek i hage.

Tekst: Jörn Oleby

La oss ta en veddeløpshund (greyhound) som eksempel. Når starten går og hundene slippes ut av boksene kommer hunden opp i en hastighet på 60-70 kilometer i timen på bare noen få sekunder. Om en slik hund ikke har varmet opp og vevet ikke er forberedt på arbeid, er risikoen for forstrekninger og andre skader svært stor.

Med oppvarming menes at man varmer opp med aktivitet og øker temperaturen i muskulaturen. Ved økt blodgjennomstrømning blir det lettere for musklene å ta opp næring. Hastigheten på nervimpulsene som får musklene til å dra seg sammen øker, og hunden kan springe fortere.

Oppvarming kan bestå av at man går tur med hunden i bånd i ca 15-20 minutter før man slipper den løs og den kan springe fritt. På denne måten får musklene tid til å mykes opp og bli forberedt på fysisk arbeid. Hunder som konkurrerer eller brukes i tjeneste skal varmes opp mer målbevisst.

Følgende er en sjekkliste som kan være til hjelp i oppvarmingen:

1) Gå sakte med hunden i bånd for å etter en liten stund forsiktig øke tempoet. Bør være tilstrekkelig med 2-3 minutter

2) Trav i 2-3 minutter

3) Øke til galopp i ca 1 minutt

4) La hunden gjøre noen korte eksplosive bevegelser

5) Ro ned en anelse gjennom å avslutte oppvarmingen med å gå tilbake til travtakt og siden ned til gåtempo

En bra oppvarming sliter ikke ut hunden, men øker blodsirkulasjonen og varmer opp musklene. Ved oppvarming smøres dessuten leddene med leddvæske. Dette øker bevegeligheten og gjør dem smidigere. Deretter er hunden klar til å utføre en kraftanstrengelse uten å være særlig utsatt for skader.

Artikkelen er skrevet av Jörn Oleby, forfatter av boken «Hundemassasje og stretching«