Raseklubbene med forvaltningsansvar for lure coursing i Norge, har siden våren 2023, jobbet med etablering av et samarbeide på tvers av raseklubbene. Utgangspunktet er et ønske om et konstruktivt samarbeide for den videre driften av lure coursing i Norge. Vi vet at det har vært etterlyst informasjon om arbeidet som har vært og blir gjort og hvem som jobber med dette. 

Målet med samarbeidet er:

  • Å få forvaltningen av LC, herunder utdanning, forankret i klubbene.
  • Et revidert regelverk som er gjennomarbeidet av alle raseklubbene.
  • Felles retningslinjer for utdanning og opptak til utdanning.
  • Et fungerende samarbeide med NKK og Sporthundkomiteen.
  • Oppnevnelsen av et KG LC med et tydelig mandat som jobber for/sammen med raseklubbene og NKK/SHK.

Personene som har vært med i samarbeidet ble oppnevnt av styret i de respektive raseklubbene. Samarbeidet er ikke formelt. Det vil si at personene er oppnevnt av / representerer sin klubb. Alle avgjørelser/beslutninger som har konsekvenser for de enkeltvise rasene tas av det enkelte styret.

Per i dag er det følgende personer som representerer klubbene:

  • Norsk Myndeklubb: Siv Lene Havold Stene, Heidi Hoff, Camilla Hansen
  • Norsk Myndeklubb avd. Trøndelag: Anne Maisey, Sven Erik Bjørnewall
  • Norsk Greyhound Klubb: Lina Brundell, Matilde Skudem, Ine Linken Havold, Siw Tonje Bjerklund
  • Norsk Whippetklubb: Randi Juliussen, Wenche Flønes
  • Irsk Ulvehundklubb Norge: Roger Furuseth, Bente Lene Christensen
  • Podencoklubben: Eva Kristine Wiik

Arbeidet

Vi har hatt møter med funksjonærer og aktive personer innen lc underveis, men vi har naturlig nok ikke rukket å snakke med alle medlemmene. Styrene er valgt av medlemmene og er satt til å ta avgjørelser på vegne av klubbene. Det ble vurdert at slik som situasjonen i LC-Norge har vært de siste årene, er det til alles beste at klubbene med forvaltningsansvaret for sporten samarbeider slik at det gir et stabilt grunnlag for videre arbeide til det beste for sporten.

Så er det viktig å huske på at både regelverk, retningslinjer, etc ikke er endelige. Det er levende dokument som bør endres og tilpasses til tiden man er i. Alt arbeidet raseklubbene i fellesskap har gjort til nå, har hatt som mål å være til det beste for lc sporten i Norge på nåværende tidspunkt.

Regelverk og utdanningsplan

Den første og viktigste oppgaven var revidering av lc-regelverket som har vært uforandret siden 2014. Arbeidet med regelverket har vært tidkrevende, men alle klubbene har jobbet godt og leverte et felles forslag til NKK i november 2023.

Det eneste vi ikke klarte å lande var en felles beslutning vedrørende certkravet. Klubbene fikk derfor, etter samtale med SHK, dispensasjon til å gjøre endringer i certkravet innen 1. november 2024. Les mer om dette under eget punkt.

Nest etter regelverk, stod utdanningsplanen på agendaen. Til forskjell fra tidligere ville SHK ha dette til godkjenning. Utdanningsplanen ble ferdigstilt i fjor innen fristen og sendt inn til NKK/SHK for godkjenning. Uten at vi har fått noen god forklaring på hvorfor, ble forslaget til utdanningsplan ikke behandlet hos NKK/SHK. Vi har gjennom hele årets sesong jobbet sammen med KG LC for å få utdanningsplanen på plass. Nå som den er godkjent av SHK, forventer vi å sette i gang med teorikurs på nyåret.

Utdanning av personell er en prioritet for samtlige klubber. Vi har et lite og svært sårbart lc-miljø i dag og belastningen er svært stor på de få aktive innen miljøet. Vi må prioritere utdanning av personer i flere roller, noe som forutsetter  at klubbene er villige til å investere i dette.

Certkravet

Utgangspunktet for behovet for en revurdering/endring av certkravet har vært spørsmålet om hvorvidt dagens certkrav er forenelig med:

  • formålet for lc:
    «…bidra til at hundene skal kunne opprettholde sin opprinnelige karakter og utseende, og være et mål på deres naturlige jaktegenskaper, deres evne til effektivt å utnytte sin opprinnelige kapasitet for hurtighet og smidighet samt legge ned et bytte. Dette skal ikke gå ut over myndens sosiale oppførsel i kontakt med andre hunder og mennesker
  • formålet med bruksprøven
    «..kartlegge hundenes bruksegenskaper, og å tjene avlsarbeidet»
  • lure coursing som avlsverktøy:
    For rasene i gruppe 10 er lure coursing et definert avlsverktøy

Diskusjonen rundt dette har hver enkelt klubb hatt med sine respektive styrer, med autorisert personell og personer med lang erfaring fra lure coursing. De tyngste aktørene innen sporten har vært involvert og arbeidet har pågått i ett års tid. Det er hvert enkelt styre sin oppgave å fatte en beslutning på vegne av sin klubb.

KG LC sitt forslag til revidert certforslag fikk støtte fra Norsk Myndeklubb, Norsk Greyhound Klubb, Irsk Ulvehundklubb Norge og Podencoklubben. Norsk Whippetklubb støttet ikke forslaget. Du kan lese klubbenes høringssvar her.

Teorikurs 2025

Vi håper å kunne ha to teorikurs før sesongstart, slik at flest mulig er klare for praksis på treninger så snart sesongen starter. Da vil muligheten for praksis ihht til ny utdanningsplan åpne for de som har bestått teorikurset tidligere år, og de som allerede har en autorisasjon.

Har du spørsmål ang cert-kravet, lc i Norge, om samarbeidet? Ta kontakt med din raseklubb.